Anime/Manga Nedir?

Merhaba otakucular,

 Her şeyden önce genel bir tanım yapmak istiyorum. Henüz bilmeyenler için yararlı olabilir. Bu güncelde paylaşacağım yazılar bendeniz tarafından çeşitli sitelerden derlenip eklenmiştir. Bana ait çevirilerin altında her zaman Rosario adını göreceksiniz. Şincik anime/manga neymiş bir göz atalım.

 Genel itibariyle anime,

 "Anime (Japonca: アニメ telaffuzu: "anime"), animasyon veya çizgi film anlamına gelen Fransızca kökenli, Japonca bir kelimedir. Animeler, genelde mangaların televizyona ya da sinemaya uyarlanmasıdır. OAV veya OVA denilen videolar şeklinde de piyasaya sürülebilirler. Animeler, el çizimi veya bilgisayar yapımı olabilir."


şeklinde tabir edilir. Uzunca bir tarihi, özellikler ve çeşitleri vardır. Bunları netten arayıp bulabilirsiniz. Ben kendimce anime tanımını yapacağım.



 Türkiye de çok yaygın olmasa da çıkış yeri Japonya da daha sonra Fransa da nam salmış bir çizgi film türüdür. Televizyonda verilen çizgi filmlerden ve animasyonlardan farklı bir tekniğe ve çizgiye sahiptir. Çocukken izlediğimiz ay savaşçıcı, şeker kız candy, sevimli hırsız jeanne vb gibi izleme şansı bulduğumuz bir kaç yapıma hep çizgi film desek de aslında onlar birer animedir.

 Anime ile çizgi film arasındaki farkı herkes anlayabilir. Anime düz çizgilerden, büyük gözlerden ve uzun zayıf karakterlerden oluşur. Tabi bu türden türe değişir. Animelerin bir diğer özelliği de karakterlerin verdiği aşırı tepkiler. Sevinç, şaşırma, çökmüş vb ifadelerin abartılarak yansıtılmasıdır. Ayrıca animeler her yaşa hitap edebilen çokça türü bulunan yapımlardır.



 Gel gelelim mangaya

 Genel tabiriyle manga, "Manga (Japonca: 漫画), Japonların çizgi roman için kullandıkları sözcük olup anime çizim sanatı ile çizilir. Çizimler animeye göre daha abartılıdır. Manga kelimesinin bilinen ilk kullanımı 1770'li yıllara dayanmaktadır. 19. yüzyıl boyunca kelime özel olarak, üzerinde karikatürler bulunan ağaç bloklarını, özellikle de Hokusai Katsushika'nın 1819'da yayınlanmış olan ve öğrencilerinin kullanması için kendisinin çizdiği taslak, çizim ve karikatürlerini adlandırmakta kullanılmıştır. Hokusai çizdiği taslakları iki Çince karakterin "漫 man" (kaygısız, ilgisiz) ve "画 ga" (resim) birleşiminden oluşan “manga” kelimesiyle tanımlamıştır." şeklinde tabir edilir.



 Manga japonların kullandığı çizgi roman tabiridir. Amerikan veya diğer yapım çizgi romanlar ile manga arasında çok büyük farklar vardır. Kullanılan materyallerden tekniğe kadar farklılık gösterildiğini düşünüyorum. Çok çizgi roman okumuşluğum olmasa da mangalar gibi çok çeşitli ve uzun olduklarını görmedim. Çizgi roman olarak da çok iyi yapılmış işler vardır tabi. Spider man batman vs olsun dünyaca bilinen okunan çizgi romanlardır.

 Anime ve manga bu bilgilerden ibaret ayrıntısını dediğim gibi nette bulabilirsiniz. Yanlış bir bilgi verdiysem affola. Biz otakucular genellikle işin izleme ve okuma kısmıyla ilgileniriz hacu.


Next PostSonraki Kayıt Previous PostÖnceki Kayıt Ana Sayfa